zeneakademia

Budafoki Dohnányi Zenekar

A Budafoki Dohnányi Zenekar az ország egyik kimagasló színvonalú szimfonikus zenekara.

Budafoki Dohnányi ZenekarA Budafoki Dohnányi Zenekart Nemes László alapította 1970-ben, a Nádasdy Kálmán Zeneiskola akkori növendékeiből. A zeneiskola számos hallgatója később zeneművészeti szakközépiskolákba, majd a Zeneakadémiára járt. Az életkor és a képzettség növekedésével az együttes fokozatosan ifjúsági szimfonikus zenekarrá vált. 1989-ben vette fel Dohnányi Ernő nevét, 1993-ban Budapest XXII. kerületének önkormányzata hivatásos együttessé alakította. Hollerung Gábor 1989-től vezeti a zenekart, 2001 óta ügyvezető, zeneigazgatóként.

Az együttes mára Magyarország egyik kimagasló színvonalú zenekara lett, a budapesti zenei élet egyik meghatározó szereplője. A MÜPÁ-val közös bérletében kiemelkedő produkciók sorát hozta létre, több önálló bérlete van a Zeneakadémián, illetve a fenntartó régió koncerttermében. Ezen kívül jelen van Budapest jelentősebb koncerthelyszínein is. Valamennyi műfajban otthon van, számos nagysikerű koncerten vett részt a Sportarénában, és más nagyszabású helyszínen. 2004 óta a Zempléni Fesztivál rezidens zenekara.
Külföldön is számos turnét tartott, Európa szinte valamennyi jelentős koncerttermében, fesztiválján vendégszerepelt. Évekig a svájci Sion Valais Nemzetközi Zenei Fesztivál rezidens zenekara volt, de fellépett Mexikóban és az Egyesült Államokban is.

További információ: www.bdz.hu