Nagysikerű koncert Bonnban

2011. október 3-án a Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezényletével nagysikerű koncertet adott a Bonn-i Egyetem aulájában, Németország újraegyesítésének évfordulója alkalmából. A koncerten közreműködött Jandó Jenő zongoraművész. A műsoron Beethoven, Dohnányi, Wagner és Kodály művei szerepeltek.

A koncerten készült fotók megtekinthetők itt.

Barbara Pikullik írása (Bonner General-Anzeiger, 2011. október 5.):

Sziporkázó spontaneitás- A Budafoki Dohnányi Zenekar magávalragadó produkciója a bonni egyetem aulájában

Hans-Dietrich Genscher, az „Ungarischer Besuch“ (Magyar látogatás) mottójú koncert egyik fővédnöke nem hagyta ki az alkalmat, hogy személyes jelentétével is megtisztelje a Budafoki Dohnányi Zenekar és karmestere, Hollerung Gábor hangversenyét a Német Egység Napján. „Nagy szimbolikus értékkel bír számunkra, hogy a magyar zenekar egy koncerttel ajándékoz meg minket“ – fogalmazott a volt német külügyminiszter a koncerthez írt üdvözlőjében.

A koncertlátogatást pedig minden bizonnyal nem bánta meg. Fiatalos frissesség humorral párosítva, lendület és sziporkázó, de nem túlzó spontaneitás jellemezte az egész estét. Galánta – ma egy csúnyácska vidéki kisváros Szlovákia délnyugati részén. Kodály: Galántai táncok címü darabjának tüzes és magávalragadó elöadása azonban a közönséget szinte abba a korba varázsolta vissza, amikor a város még Magyarországhoz tartozott.

Az ezt megelőzően elhangzott Liszt: Mazeppa szimfonikus költeményben a zenekar lendületes elöadással ábrázolta a legendáktól övezett kozák vezér drámai történetét, nagy kontrasztot teremtve ezzel az Istenek alonya-részlet (Wagner) idilli természetképeihez. Dohnányi: Variációk egy gyermekdalra címü művenek zongora szólóját Jandó Jenő előadásában hallhattuk. Zenekar és szólista tökéletes harmóniában, játékos felhanggal emelte ki a téma különböző parodisztikus változatait.

Hollerung Gábor és a Dohnányi Zenekar megmutatták, hogy egy magas színvonalú koncerten sem tilos a nevetés. És a közönség élvezte ezt.